You are currently viewing Mindent a motoros jogosítványról
jogosítvány

Mindent a motoros jogosítványról

Minden, amit a motoros jogosítvány kategóriákról tudnod kell (2022)

Ha már egy kicsit is beleástad magad a motorozás világába, biztosan tudod, hogy többféle jogosítvány kategória létezik. Az, hogy melyiket szeretnéd megszerezni, függhet attól, hogy hány éves vagy, hogy milyen terepen szeretnél motorozni, hogy milyen előképzettségeid vannak, illetve, hogy mennyi pénzt tudsz rááldozni újdonsült szenvedélyedre. Cikkünkben összefoglalunk minden tudnivalót az egyes kategóriákról, hogy átlásd, milyen opcióid állnak fent, ha jogsiszerzésre adnád a fejed!

AM jogosítvány

“AM” kategóriás motor jogosítvány

AM kategóriás jogosítvány megszerzésére már 13 és fél éves kortól lehet jelentkezni, a forgalmi vizsga pedig 14 éves kortól tehető le. A bemeneti követelmények szempontjából ez a legegyszerűbb kategória, hiszen az életkori megkötöttségen kívül egyedül az írni-olvasni tudást és az érvényes okmányok meglétét írják elő.

A jogosítvány megszerzését követően olyan segédmotoros kerékpárt vezethetsz, amelynek tervezési sebessége legfeljebb 45 km/h, a súlya maximum 350 kg, illetve motorjának hengerűrtartalma nem nagyobb 50 cm3-nél. Elektromos motor esetében pedig a törvény legfeljebb 4 kW-os teljesítményt határozott meg.

Neked ajánljuk, ha a magasabb kategóriák belépési korhatárát még nem érted el, illetve, ha a legolcsóbban, leggyorsabban és legegyszerűbben megszerezhető motoros élményre, és biztos alapok elsajátítására vágysz.

A1 jogosítvány

A1″ kategóriás motor jogosítvány

A következő szinthez már rögtön több feltétel társul: 16 éves kortól jelentkezhetsz a jogosítvány megszerzésére (az elméleti oktatást 15 és fél éves kortól kezdheted), valamint alapfokú végzettséggel és 1. csoportú orvosi alkalmassági igazolással kell rendelkezz. A jogosítvány megszerzése után legfeljebb 125 cm3 hengerűrtartalmú motort vezethetsz, elektromos motorok esetén a maximum teljesítményt pedig 11kW-ban határozták meg.

Ezzel a jogosítvánnyal már nagyobb kalandokat élhetsz át, mint AM jogosítvánnyal, mert ha igazi száguldásokra még nem is, túrázásokra már bőven alkalmas!

Neked ajánljuk, ha a jövőben nagy motorral szeretnéd szelni az utakat, de előtte biztonságos kezdésre és kellő rutinra vágysz!

Ha B kategóriás jogosítvánnyal már rendelkezel, csökkentheted a képzés idejét és az árát is.

A2 jogosítvány

A2″ kategóriás motor jogosítvány

Egy lépéssel a legmagasabb kategória előtt áll az A2 motor jogosítvány: ha ez a papír a kezedben van, már nagyon közel állsz ahhoz, hogy a motorozás teljes szabadságát átélhesd. A megszerzés feltétéle a nagykorúság, azonban az elméleti képzés már 17 és fél éves kortól megkezdhető, a további jelentkezési kritériumok megegyeznek az A1 kategóriáéval.  

A2 jogosítvánnyal maximum 48 lóerős motort vezethetsz: minden olyan 125 cm3-nél nagyobb hengerűrtartamú motorkerékpárt, amelynek teljesítménye 35kW alatt van, valamint teljesítményének és tömegének aránya nem haladja meg a 0,2W/kg-ot.

Minden olyan nagykorúnak ajánljuk, aki nem tud betelni az alacsonyabb kategóriák nyújtotta motoros élményekkel, illetve akik az A kategóriás jogosítvány megszerzésére készülnek. A2 kategóriánál már a külföldi kiruccanások sem állnak utadba, és ha ezt az akadályt veszed, utána könnyen elbírsz majd a legnagyobb motorokkal is!

A jogosítvány

“A” kategóriás motor jogosítvány

Elérkeztünk a motoros jogosítványok jolly jokeréhez! A kategóriás motor jogosítvánnyal a kezedben nincsenek előtted korlátok, bármilyen hengerűrtartalmú motort vezethetsz vele. Amennyiben legalább 2 évvel ezelőtt megszerzett A2 jogosítvánnyal rendelkezel, 20 éves kortól jelentkezhetsz rá, ellenkező esetben pedig 23,5 éves kortól. A járműkezelési- és a forgalmi vizsgát pedig 24 éves kortól teheted le.

Neked ajánljuk, ha szeretnéd megtapasztalni a saját határaidat külső korlátozások nélkül, ha bármilyen motor vezetésére alkalmas szeretnél lenni, ha minden motoros álmát szeretnéd élni!

Ha a jogosítvány megszerzése után szükség lenne olyan szettekre, amelyeket egy ízig-vérig motoros közösség alkotott meg, nézz körül a Fulllife webshopjában is!
Csatlakozz a közösséghez itt!


Oszd meg ismerőseiddel is...